Kuchnia świąteczna

Kuchnia świąteczna
Tradycje kulinarne Mazowsza

Okres Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy wymagał od starodawnych Mazowszan przygotowania potraw wyjątkowych, najczęściej przyrządzanych jedynie w okresie świątecznym. Pieczono specjalne pieczywo, zabijano wieprza, z rozmaitych skrytek wyjmowano zbierane przez cały rok bakalie, suszone grzyby, owoce i całą masę smakołyków, potrzebnych do świątecznych dań.

Nasza publikacja jest zbiorem tradycyjnych przepisów świątecznych, zebranych od gospodyń wiejskich z terenu całego Mazowsza. Przepisów na potrawy obecne na stołach naszych przodków od czasów staropolskich, ukazujące, jak kształtowała się nasza kuchnia narodowa.

Prezentujemy Państwu zarówno receptury proste i nieskomplikowane, jak również wymagające wielu składników i czasu na przyrządzenie. Mamy nadzieję, że dzięki temu, na Waszych świątecznych stołach pojawią się potrawy przygotowane według starych, oryginalnych przepisów. Dania przypomniane, od wieków obecne w wiejskiej tradycji.

Ilość stron: 60
Rok wydania: 2009
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
ISBN: 978-83-60623-49-7

Cena: 5 zł

Zapytaj o dostępność

Mazowiecki Instytut Kultury

realizacja: estinet.pl