przejdź do treści

Mazowiecki Instytut Kultury wraca do siedziby

Mazowiecki Instytut Kultury wraca do swojej siedziby przy ul. Elektoralnej 12. Działania związane z modernizacją i rozbudową zabytkowego budynku zostały ukończone. Trwają ostatnie prace wykończeniowe. Z początkiem przyszłego roku MIK zaczyna przygotowania do realizacji nowej oferty programowej.

sala próbNowa sala warsztatowa, powstała w miejscu pomieszczeń biurowych.

Zakończyły się działania związane z modernizacją i rozbudową siedziby Mazowieckiego Instytutu Kultury przy ul. Elektoralnej 12. Inwestycja została zrealizowana z dofinansowaniem z Funduszy Unijnych (Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020). Pełna nazwa projektu – Rozwój oferty i poprawa dostępu do zasobów kultury poprzez rozbudowę, renowację i modernizację zabytkowego budynku Mazowieckiego Instytutu Kultury – oddaje kierunek myślenia o charakterze rozbudowanej i zmodernizowanej siedziby – placówce nowoczesnej, otwartej na współpracę z regionem, służącej merytorycznym, artystycznym i edukacyjnym potencjałem.

Głównym celem rozbudowy był rozwój oferty programowej MIK-u, poprawa dostępności mieszkańców Warszawy i Mazowsza do zasobów instytutu – jego sal, zaplecza technicznego i merytorycznego, a także zwiększenie funkcjonalności siedziby MIK. Całkowita wartość projektu to 7 222 967,43 zł przy dofinansowaniu unijnym w kwocie 3 155 284,54 zł. Inwestycja nie byłaby możliwa bez dotacji udzielonej przez Samorząd Województwa Mazowieckiego w wysokości 4 038 001,15 zł. Środki własne MIK to 29 681,74 zł.

Przestrzeń pierwszego piętra, gdzie dotąd rozmieszczone były biura, zajęły dwie nowe sale warsztatowo-szkoleniowe. Każdą z nich można podzielić na dwie mniejsze. Trzecia przestronna sala prób muzycznych pojawiła się na parterze. Zadbano również o szatnie dla uczestników zajęć taneczno-ruchowych – do tej pory MIK nie miał takiego zaplecza.

Znajdująca się na parterze biblioteka odzyskała swój pierwotny charakter. Przed modernizacją pełniła ona głównie funkcję sali szkoleniowej i warsztatowej. Ze względu na ograniczone możliwości bogaty księgozbiór MIK-u nie mógł być udostępniany. W przyszłym roku planowane jest uruchomienie czytelni.

Nieużywany dotąd ze względów bezpieczeństwa taras nad portykiem kolumnowym przed wejściem do MIK-u został odnowiony oraz odpowiednio zabezpieczony. Dzięki temu będzie dostępny dla odwiedzających MIK gości.

Największym wyzwaniem modernizacji było podniesienie kalenicy dachu i budowa nowego poszycia dachowego z oknami połaciowymi, a także adaptacja i modernizacja nieużytkowego dotąd poddasza. Na poddaszu znajdują się dziś biura pracowników MIK, które przed rozbudową rozproszone były w różnych częściach budynku. Właśnie w ich miejscu powstały nowe sale warsztatowe. Rozbudowa i podniesienie dachu przywróciły zewnętrzny wygląd budynku sprzed II wojny światowej (udało się go odtworzyć dzięki archiwalnym fotografiom), ale zastosowane rozwiązania nie naruszyły zabytkowego charakteru wnętrz.

Prowadzone prace pozwoliły na przebudowę instalacji oraz klatek schodowych. Szyb windy i schody zostały doprowadzone na najwyższą kondygnację budynku, czyli na nowo zagospodarowane poddasze.

Od nowego roku Mazowiecki Instytut Kultury będzie znów funkcjonował w swojej siedzibie. Zacznie realizację nowych propozycji programowych, aby jeszcze bardziej otworzyć się na spragnionych kulturalnych wrażeń mieszkańców Warszawy i Mazowsza. Nie zabraknie kolejnych inspirujących projektów edukacyjnych, premier teatralnych, wyjątkowych kameralnych koncertów różnych gatunków muzycznych, wystaw, projektów filmowych, literackich i tanecznych, przeznaczonych dla wszystkich grup wiekowych.

przestronne pomieszczenie z dwoma poziomami okienNowa sala prób muzycznych - dawniej tę przestrzeń zajmowały dwa poziomy biur.

taras i balustradaPo modernizacji taras nad portykiem kolumnowym zabezpieczono dodatkową szklaną balustradą, przez co będzie dostępny dla odwiedzających.

otwarta przestrzeń ze schodami prowadzącymi na antresolęW odnowionej sali bibliotecznej planujemy uruchomienie czytelni.

widok na schody prowadzące w dółSchody głównej klatki schodowej doprowadzono na poddasze - tam teraz są nasze biura.

logotypy instytucji finansujących modernizację

Mazowiecki Instytut Kultury
realizacja: estinet.pl